2016. dec 30.

Baglyok Boginak

írta: Kendő ereje
Baglyok Boginak

Ennek a bejegyzésnek annyi az aktualitás, hogy semmi. Csupán kis figyelmesség Boginak, a négy kézből kettő tulajdonosának, mivel ma van a születésnapja. Már évek óta a bagoly a "totemállata". Volt rövid ideig delfin mániája, meg elefánt, de a bagoly előtt a zsiráfot szerette ennyire.

Annak története Ausztriához köthető, amikor még működött a Szafari park, ahová tettünk egy családi kirándulást. De szép is volt, Istenem! Három gyerek hátul a fapados Zsigában. Meleg volt, ezért lehúzott ablaknál huzat is. Időnként és felváltva hánytak, ettek, ittak, pisiltek, veszekedtek, türelmetlenkedtek, majd férjem legnagyobb örömére énekelte(k)m. Bogi lehetett 7 éves, öccse 5, bátyja 10. a parkban sétáltak körülöttünk az oroszlánok, meg bivalyok. Felugráltak a kocsi tetejére, meg lehúzott ablakon keresztül lopkodtak a majmok. A zsiráfok meg ugyanott egyszerűen csak bedugták a fejüket, kidugták a nyelvüket, és várták a zoo csemegét. Az a hatalmas zsiráfnyelv, ami akkora volt, mint két gyereknek a feje, meg csak csorgatta a nyálát. Kényeskedve kiabált Bogi, hogy:

- Jaj, ez nyálas nyelvű!

Rajta is maradt. Nekünk családilag azóta a zsiráf egyszerűen csak Nyálas Nyelvű

Még nem kezdődött el ez a bagolymánia, amikor Bogi már szerette őket. Tanyán nevelkedett a lány, ahol is, az istállópadláson élt egy kis macskabagoly. Én nem találkoztam vele személyesen, csak a hangját hallottam minden este, de Anyukámat, meg a gyerekeket szerette ez a kis madár. Ha a padlás helyett, az istállóban, a jászolon ült, amikor bementek, akkor sem repült el, csak elkezdett nekik bólogatni, pislogni. Anyukám sem zavarta el, hiszen jól jött egy tanyagazdaságban az efféle egérvadász jószág.  A halálmadár jelző meg hamar lekopott róla. Illetve lehet az egerek között továbbra is él ez a dezinformáció, de ez legyen az ő bajuk. Nem tudom jelenleg hány plüss, papír, műanyag, kerámia, fonal, textil meg mindenféle anyagú bagoly foglalja a helyet a lakásban, amelyet Bogi párja már bagolyvárnak titulált. (Mégis, ő is folyamatosan szaporítja az állományt.) A nagy cula lányom meg most 27. születésnapjára igazi élő baglyot kért. Ahhoz szerintem megint tanyán kéne élnie, úgyhogy azt tanácsoltam neki fogadjon örökbe egyet az állatkertből. Addig meg nézegesse ezeket! 

Szólj hozzá

születésnap Sándorné Kósa Brigitta bagolymánia